BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
KURULUŞ
Selcukluların ilk atası Göktürkler ve Uygur’lara Kadar uzanan oğuzların Kınık boyundan oğuz yabgu devletinde subaşı (ordu komutanı)görevinde bulunan Dudak Beydir. Vefatından sonra aynı göreve geçen genç yaştaki oğlu Selçuk bey ilk başlarda iyi olan Oğuz Yabgulu yöneticilerle sonradan anlaşamayıp akrabaları ve kendisine yakın askerleri ile birlikte 960 veya 985 yılında yine oğuz yabgu toprakları olan Cend şehrine yerleşti ve burada Müslümanlığı kabul etti. Etrafına toplanan aynı soy ve dinden insanları liderliğini üstlenen Selcuk Bey e bu topraklar küçük gelmeye başladı ve torunları Çağrı Ve Tuğrul Bey ile birlikte bazı yakınlarını Horasana yerleşmek için gönderdi.
Horasanda Yine bir Türk Devleti ve aynı zamanda ilk Türk İslam İmparatorluğu diye bileceğimiz Gazneliler ile komsu oldular. Gaznelilerle başlayan sorunlar, hemen savaşa neden oldu. Nesa savaşında Selçuklular Gazne ordusunu yendi. Daha sonra Serhas ve Talhab ta ufak çarpışmalarda Selcuklular galip geldi. 1038 Serahs savaşında ezici üstünlükle kazanan Selcuklular Devlet Kurma kararı aldılar. Selcuk bey Torunu Tuğrul Bey Niş abur’da Sultan Mesud’un sarayında Sultan ilan edildi.Bu haber üzerine Gazneli Sultan Mesud yeni birliklerle Selcuklular üzerine gelirken Çağrı Bey Ulya-abad’ta onları karşıladı. Büyük orduyu kendi birlikleri ile durduramayan Çağrı bey geri çekildi ve Tugrul bey ve diğer selcuklu liderleri ile birlikte Serhas ta topladı ve savaş karar alındı.İki ordu Talhab da karşılaştı(27 Ağustos 1039) Gaznelilerin üstün geldiği ama kesin sonucun alınamadığı bu savaş göstermelik bir barış ile son buldu. İki birlikte geri çekilip yeni savaşa hazırlamaya başladı.
İlk fırsatta Tuğrul beyi yakalamaya çalışan Sultan Mesud bunda başarılı olamadı.Bir kaç saldırı da geri çekilip çöle sığınan Selçuklular en sonunda üzerlerine gelmeye devam eden Gaznelilerle savaş kararı aldılar.Kararda küçük birliklerle saldırılar olacak su kuyuları zehirlenecek ve Gazneli ordusu yıpratılacaktı. Kurultaydan çıkan kararların her biri sorunsuz gerçekleşti.Büyük Gazne ordusu daha savaş başlamadan susuzluk ve ani baskılarla dağılmaya başladı.Dandanakan yakınlarında Selçuklu ordusunun tümüyle karşılaşıldı ve üç gün boyunca savaş devam etti. Hem Selçuklu hem susuzlukla savaşan Gazne ordusu Dandanakan kalesinden surlardan sarkıtılan sularla orduyu suya doyurmaya çalışırken Sultan Mesud su kuyuları temizletme veya su bulmak için geri çekilmek yerine saldırı emrini verdi. Ordudan gece kaçan ve Selçuklu tarafına geçen saray gulamasınında etkisiyle saten yorgun, susuz ve moralsiz olan Gazne ordusu perişan oldu. Büyük Dandanakan zaferi sonrası hemen toplanan kurultayda (1040)Tugrul Bey tekrar Sultan etti ve Büyük Selçuklu Devletinin Temelleri atılmış oldu.
Devam edecek saygılarımla…